Studie: Dagelijks cannabis vermindert risico herseninfarct
Uit een onderzoek van de University of Texas blijkt dat ‘chronische cannabisgebruikers’ – zeg maar mensen die al langer en nog steeds praktisch dagelijks wiet consumeren – een lager risico lopen op een herseninfarct. En dat komt omdat dankzij de THC in cannabis de bloed- en zuurstoftoevoer naar het brein verbeteren.
Natuurlijk zijn en zullen er altijd azijnpissers zijn die direct roepen dat we wetenschappelijk gezien nog te weinig weten van de bijwerkingen van langdurig (medicinaal) cannabisgebruik, maar met de tijd zal er dankzij de legalisering ook voldoende onderzoek gedaan worden naar de positieve én negatieve effecten van wiet als medicijn bij een keur van aandoeningen.
In Texas, toch niet bepaald onze grootste vriend zogezegd, ligt alvast een wetenschappelijk onderzoek op tafel dat goed nieuws heeft voor iedereen die (bijna) dagelijks cannabis consumeert, of dat nou met een medicinale insteek is of met een recreatieve.
Langdurig cannabisgebruik goed voor het brein
Uit het in het vakblad Neuropsychopharmacology gepubliceerde onderzoek van de University of Texas met de titel ‘Residual Effects of THC via Novel Measures of Brain Perfusion and Metabolism in a Large Group of Chronic Cannabis Users‘, blijkt namelijk dat wietconsumptie zorgt voor een betere doorstroming van zowel bloed als zuurstof naar de hersenen. Daarmee wordt het risico op bloedproppen vermindert en daardoor dus ook de kans op een herseninfarct of -bloeding.
En dat niet alleen, het voordeel is ook nog eens het grootste bij zogeheten chronic cannabis users, dus mensen die dagelijks of bijna dagelijks cannabis consumeren. Zij hebben de meest efficiënte hersenbloedstroming van allemaal en dus wellicht ook het minste kans op een stroke.
Positieve insteek
De onderzoekers in Dallas ontdekten dat de bloedstroom in de putamen (een rondvormige kern in de basis van de grote hersenen, die als belangrijkste functie de regulatie van bewegingen en het beïnvloeden van meerdere soorten lerenheeft) groter is bij blowers dan bij niet-cannabisgebruikers. Deze bevindingen sluiten aan bij eerdere onderzoeken naar de de impact van cannabis op de geheugenfunctie.
Maar waar deze eerdere studies vaak een negatieve conclusie trokken – ‘cannabis vertraagt het functioneren van het geheugen of beïnvloedt de cognitieve functies’ – daar trekt het team in Texas onder leiding van Dr Francesca Filbey een positieve conclusie. ‘Ons onderzoek zoekt naar het begrijpen van de mogelijke neurofysiologische mechanismen die deze cognitieve veranderingen zouden kunnen aanjagen.’
Minimaal vijfduizend keer geblowd
Natuurlijk was al bekend dat THC – de psycho-actieve cannabinoïde in cannabis – bloedvaten ontspant en de bloedtoevoer in het brein verandert. Dit nieuwe onderzoek richtte zich echter op de vraag hoe langdurig THC-gebruik de bloedtoevoer naar de hersenen zou kunnen beïnvloeden. Daarvoor analyseerden de wetenschappers in Texas de verschillen in zuurstofvoorziening en metabolisme bij 74 chronische wietgebruikers en 101 niet-gebruikers. Zij werden 60 dagen lang gevolgd.
De cannabisgebruikers hebben minimaal 5000 keer geblowd in hun leven en sowieso twee maanden lang dagelijks voorafgaand aan het onderzoek. Op het moment dat ze nog 72 uur voor het onderzoek waren, moesten ze wel stoppen met wiet roken om zo eventuele acute effecten van de drug te elimineren.
THC werkt goed voor bloedtoevoer
De participanten aan het onderzoek ondergingen MRI-scans (magnetic resonance imaging) en THC metaboliet-gehaltes werden gemeten via analyse van urinemonsters. Cannabisgebruikers blijken dan een hogere zuurstofopname-capaciteit te hebben en ook een hogere cerebrale metabolische zuurstofratio dan niet-gebruikers. En die verschillen namen toe naarmate er meer van de drug (cannabis) werd geconsumeerd…
Daarnaast ontdekten de onderzoekers dat de bloedstroom in de putamen bij blowers groter is dan bij geheelonthouders van cannabis. Meer bloedtoevoer in de putamen betekent ofwel dat THC de capaciteit heeft om bloedvaten te verwijden, of het wijst op de ontwikkeling van additionele paden voor de bloedsomloop.
Uiteraard wijst ook het wetenschapsteam in Texas op de noodzaak voor nog veel meer onderzoek naar de werking van cannabis op (de gezondheid van) het brein. Zo kan men nu bijvoorbeeld nog niet keihard stellen dat de geobserveerde veranderingen direct door de wiet komen, of dat onderliggende condities ook een rol spelen… Maar zoals gezegd, nu (medicinale) cannabis op steeds meer plekken legaal is komt er vanzelf ook meer ruimte voor wetenschappelijk onderzoek naar wiet. En dat werd tijd ook…