MS-patiënt Jean-Paul moet huis uit om wiet

Rechtbank beslist: MS-patiënt Jean-Paul moet huis uit om wiet

Wiet helpt hem de symptomen van zijn ziekte te verlichten, zegt Jean-Paul ’t Gilde (MS-Patient)uit Middelburg. Maar de gemeente vindt dat hij er te veel van in huis had. De rechter ging daar vandaag in mee: Jean-Paul wordt daarom voor drie maanden uit zijn huis gezet.

De 45-jarige Jean-Paul zei vorige week in een interview met RTL Nieuws dat hij in juni bezoek had gekregen van de politie. Zeven agenten ‘bonkten heel hard op de deur’ terwijl hij onder de douche stond. Hij werd meegenomen naar het bureau omdat de politie een anonieme tip had gekregen dat hij harddrugs zou dealen. “Ik zat spastisch en trillend in de auto.”

300 gram softdrugs

Harddrugs werden in zijn huis niet gevonden, wel 300 gram softdrugs. “14 gram wiet en een zak bladeren waar ik thee van zet zodat ik geen last heb van krampen en spastische neigingen.”

Door die hoeveelheid gaan de politie en de gemeente ervan uit dat hij dealde. In Middelburg mogen mensen sinds februari maximaal 5 gram softdrugs hebben, anders moet iemand drie maanden zijn huis uit. De gemeente wil op die manier optreden tegen drugsdealers.

Doktersverklaring

Jean-Paul ging naar de rechter omdat hij ontkent dat hij dealt. “Ik heb die drugs omdat mijn huisarts dat aanraadt, ik heb ze zelfs een doktersverklaring laten zien.” Met de rechtszaak wilde hij voorkomen dat hij op straat komt te staan.

Maar de rechtbank geeft de gemeente gelijk. Het is volgens de rechtbank ‘onaannemelijk dat de aangetroffen hennep uitsluitend voor medicinaal gebruik in de woning aanwezig was’. Het beleid van de burgemeester om iemand die zo veel wiet in huis heeft tijdelijk uit zijn huis te zetten, kan volgens de rechtbank ‘niet onredelijk worden geacht’.

Een ramp

Vorige week zei Jean-Paul dat het een ramp zou zijn als hij uit huis wordt gezet. “Ik kan soms niet eens lopen, omdat mijn benen verlamd zijn door de MS. Maar nu word ik misschien op straat gezet. Dan heb ik geen postadres, en dus geen uitkering, en dan kan ik geen medicijnen krijgen.”

Wat er nu gaat gebeuren, is onduidelijk. De gemeente dreigt zijn huis volgende week dicht te timmeren en dat kan voor de woningcorporatie reden zijn om het huurcontract helemaal op te zeggen. Jean-Paul wil eerst met zijn advocaat overleggen voordat hij op de uitspraak reageert.

Meer op rtlnieuws.nl:
Jean-Paul heeft MS, maar wordt misschien uit huis gezet door de gemeente