Cannabis halveert de kan op blaaskanker

Cannabis halveert de kans op blaaskanker, leidt tot remissie bij borst- en leverkanker Het gerenommeerde Amerikaanse Nationaal Kankerinstituut (NCI) heeft onlangs een studie gepubliceerd over medicinale cannabis.

De belangrijkste conclusie luidt dat THC, het psychoactieve bestanddeel van cannabis, de kans op blaaskanker met 45 procent verlaagt en tot remissie leidt bij borst- en leverkanker.

Het instituut heeft vastgesteld dat er geen dodelijke dosis is voor cannabis. Daarnaast werkt de plant minder verslavend dan andere beschikbare medicijnen. De NCI ontdekte dat cannabis geen negatieve invloed heeft op de longfunctie en geen longkanker of andere vormen van kanker veroorzaakt.

Cannabis blijkt een sterke antitumorwerking te hebben, aldus het instituut. Uit tests is gebleken dat cannabis effectiever werkt dan conventionele antemetica, middelen die braken tegengaan. Marihuana was effectiever dan andere beschikbare behandelingen tegen misselijkheid als gevolg van chemotherapie.

Door cannabis verhoogde de eetlust van kankerpatiënten met 75 procent. Het meest effectieve medicijn deed de eetlust met 49 procent verhogen. De NCI bewees ook dat THC effectiever is dan de pijnstiller codeïne. Zo’n 10 mg THC bleek effectiever dan 60 mg codeïne.

Aangetoond is dat THC effectiever werkt tegen neuropathische pijn dan huidige medicijnen. Door het stofje gingen mensen bovendien beter slapen en hadden ze minder last van angst. Aanvullende informatie vind je hier.